Ville du være ven med din virksomhed?

December 01, 2015

A-companyjpg

Kære læser, jeg vil gerne invitere dig til at tænke på en af dine gode venner. Måske ligefrem din bedste ven.

Hvorfor er I så gode venner? Måske har I passet på hinanden gennem tykt og tyndt. Stillet op når I hver især havde brug for det. I har en historie sammen. I har det sjovt, deler ting, giver værdi til hinandens liv. I har måske hjulpet hinanden fremad i livet.

Hvad er egentlig vigtigt for dig i jeres venskab? Gensidig respekt? At man ikke lyver for hinanden? At man passer på hinanden og hjælper hinanden? At man kan stole på hinanden?

Forestil dig nu, at din virksomhed var din ven. Ville du være ven med din virksomhed?

Kender du typen, der altid taler om sig selv? I lang tid har virksomheder været ’all about me’. Talt om dem selv, deres bundlinje, deres interesser. Deres behov for at udvikle sig. Selv når virksomheder gør noget godt for andre, taler de om sig selv; ”vi er gode fordi vi gør det her eller giver de her penge”. Og nogle slæber gerne rundt på et par lig i lasten, hvis det betyder, at det kan fremme deres egene interesser.

Virksomheder i dag skal være mindre ’mig’ og mere ’os’, og være mere end et sted, hvor man bytter tid for penge. Eller produkter for penge. Verden har ændret sig, og et transaktions-mind-set fungerer ikke længere, hvis man skal kunne tiltrække ansatte og kunder fra en generation af millenials såvel som et aldrende publikum, der efterspørger mening.

Som virksomhed er man forbundet med sine kunder 24 timer i døgnet. Ved hjælp af sociale medier er alle i selv de mest aflukkede områder af verden bevidste om det utal af kriser, der dominerer kloden i dag; Klima, økonomisk og social ulighed, tab af biodiversitet, sociale problemer osv. Det tales om, diskuteres, deles på sociale medier.

Det er bare en af grundene til, at der er en voksende forventning om, at man som virksomhed bidrager positivt til omverdenen. At man tager socialt ansvar. Bidrager til løsningerne og ikke til problemerne. At man går op i hvordan ansatte behandles og hvordan forretningen udleves. Det kræver en relationel og transformerende måde at tænke business på. En virksomhed skal med andre ord være en bedste ven. Og den står endda overfor at skulle være venner med en helt ny gruppe mennesker, den ser det som helt naturligt at fællesskabet, formål og mening er en del af det at drive virksomhed.

 Og hvordan skaber du et venskab med millenials (de ca. 18-30-årig), der globalt forventes at udgøre 75% af arbejdskraften inden 2015? Hvor 75% synes, at virksomheder har behov for at genopfinde sig selv i forhold til at putte ligeså meget fokus på mennesker og formål som det gør på produkter og profit. En generation, hvor 6/10 har valgt deres arbejdsgiver ud fra en følelse af højere formål, og forventer du bidrager til deres personlige udvikling (The 2015 Deloitte Millenial Study). Lykkes du som virksomhed med at skabe det venskab, vil de til gengæld hjælpe dig med at vokse. De vil tale godt om dig til deres andre gode venner. Følge med i hvad du laver. De vil støtte dig og skabe en historie sammen med dig.

Så tilbage til mine indledende spørgsmål. Ville du være ven med din virksomhed? Hvis svaret er nej, så er der en stor chance for, at dine fremtidige kunder heller ikke vil. I så fald hvad kan du gøre i dag for at gøre din virksomhed til en bedre ven i morgen?

Share This