Hvad har du tilbage, hvis pengene forsvandt?

December 01, 2015

Hvad er dit højere formål udover at tjene penge?
Forestil dig, at du i morgen står op til endnu en lidt grå og kold november morgen. Det regner måske lidt, og den fugtige kulde bider i knoglerne. Du triller cyklen ud af cykelstativet eller skruer op for varmesædet i BMW’en og kører ind mod dagens første møde. Når du går ind igennem glasdøren, opdager du, at noget er anderledes. Penge findes ikke mere. Spol hurtigt frem over den første forundring og hen til der, hvor spørgsmålet melder sig; Hvad er der så tilbage? Er der noget at blive på jobbet for eller drøner du hjem under dynen igen.

 Hvis penge forsvandt, er der så nogen grund til at gå på arbejde? Har din virksomhed en grund til at eksistere?

Har din virksomhed en legitimitet i samfundet? Vil den overhovedet være savnet? 

Kigger man på top 10 over de største danske virksomheder, så ville svaret være nej, nej og atter nej.

Medarbejderne kunne lige så godt tage hjem under dynen, fordi virksomheden har ikke noget højere formål udover at tjene penge. Deres vision og mission handler om at skabe profit. Forsvinder pengene, er der ingen vision eller mission tilbage. Lad mig citere fra et par visioner, hvor virksomhedernes formål er at:

”Fordoble omsætningen”, ”Forbedre bruttoavancen”, ”være den førende”, ”være markedsførende i alle segmenter”, ”være nummer 1”, ”være verdens bedste …. for at tjene penge til aktionærerne”.

Nu forsvinder penge jo ikke lige, så hvad er problemet, kan man spørge. Problemet er, at virksomhederne allerede har mistet deres eksistensberettigelse i en verden, hvor de i stigende grad dømmes på hvor stor en positiv rolle de spiller i samfundet. I den nye økonomi har penge som formål mistet sin værdi, og mening, værdier og ansvar efterspørges mere end noget andet.

Den gode nyhed er, at det er god business at være styret af et højere formål som virksomhed. At være en formålsdrevet virksomhed betyder ikke, at penge er ligegyldige. Det er bare ikke formålet med ens eksistens. Målet er at tjene penge, så man kan blive ved at udleve det højere formål, opnå visionerne og være en positiv katalysator som virksomhed.

Der er et utal af fordele ved at være en formålsdrevet virksomhed, som smitter af på bundlinjen. Formålsdrevne virksomheder har for eksempel den fordel, at de nemmere kan tiltrække, fastholde, engagere og motivere medarbejdere. Formål giver mening, og det er der brug for.

Kigger man på Gallups meget citeret undersøgelse af arbejdsmarkedet fra 2013, så er 69% af danskerne uengageret i deres arbejde. Det vil sige; uproduktive og følelsesmæssigt afkoblet fra deres job. Arbejdstilsynet konkluderer, at manglende mening i arbejdet skaber sygefravær, stress og udbrændthed. Og den seneste Gallup World undersøgelse viser, at den største faktor, der bestemmer ‘happiness’ er ikke penge – ud over et niveau, så aftager effekten. Men et arbejde som er meningsfyldt og som vi får lov at udføre sammen med mennesker, vi godt kan li’.s

En CEO for en stor formålsdrevet virksomhed sagde engang til mig, “75% of menneskers produktivitet er frivillig, de første 25% er det, du gør for ikke at blive fyret”. Højere formål er det, der skaber de sidste 75% af medarbejderes produktivtiet.

Jeg vil vove at påstå, at alle virksomheder har et højere formål. Nogle har måske mistet fornemmelsen med hvad det er, eller har glemt det. Men det er der. Selv virksomheder, der laver noget mere jordnært, har et højere formål – nemlig mennesker. Som for eksempel den internationale produktionsvirksomhed Barry-Wehmiller, der er i 28 lande rundt om i verden og har over 8500 ansatte. De har mennesker som deres formål, og måler deres succes på hvordan de berør mennesker liv. Det gør de ved at bringe formål og mening ind i arbejdet, og alt hvad de gør er med det for øje – en strategi, der har givet dem en gennemsnitlig 18% årlig vækst i omsætning siden 1987. Barry-Wehmiller er bare et eksempel ud af et voksende antal af virksomheder, der er begyndt at bevæge sig mod et mere bevidst mindset. Og fremtiden ser lys ud for de virksomheder, der har et højere formål. De har en legitimitet i samfundet, der ikke kan købes for penge.

Hvilken legitimitet har din virksomhed?

Share This